2010. április 6., kedd

Balkáni gerle

Napok óta zeng a környék a „hú-húú-hu” hangtól. Eddig csak a villanyvezetéken ültek a „galambok”, ám tegnap már Zsuzsi azzal a hírrel futott be, hogy „Anya! Két galamb szállt le az udvarra!”

Ma még hangosabban hallottuk hangjukat, mert bejöttek az udvarra és a nyírfán és a leyland cipruson üldögéltek, keresgéltek, nézelődtek.



Rögtön elővettük a madaras könyveinket és kikerestük a lányokkal, hogy vajon milyen madarak is ezek. Drexler Szilár: Madárbarát kert című könyvében koncentráltan vannak azok a madarak, amelyek előfordulhatnak a ház körül, így rövid idő alatt megtaláltuk, hogy balkáni gerlékkel (Sreptopelia decaocto) van dolgunk. A leírásban szerepel, hogy nyakán fekete „gallér” látható. Ez volt a fő segítség. Írhatnék nagyon tudományos leírásokat, de nem ez a célom. Van számos madarakkal foglalkozó blog, amely megteszi ezt. Persze mi is kikerestük a gerlét a szakkönyvnek mondható Madárhatározóban, mely Európa és Magyarország legátfogóbb terepi határozója. Összehasonlítottuk a két könyvben szereplő képet a gerlékről és megfigyelhettük élőben is, mert éppen a szomszéd ház tetején üldögélt egyikük.



Nagyon remélem, hogy megtetszünk nekik és hozzánk költöznek. A leyland ciprus tetszik nekik és persze csak ez az egyetlen fa is az udvarunkon, amely szóba jöhet. A lányok teljesen izgalomba jöttek az eseményektől. Örülnék, ha lenne folytatása a dolognak.



A képeket csak bentről mertem készíteni, mert féltem, hogy
elriasztom őket. Talán majd, ha jobban megbarátkoznak velünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése